km.vaananen@gmail.com 050 354 5458

Koronakesäteatteria Keiteleellä

Männä keväänä koronakriisi vei monelta kollegalta työt. Minä olin siunatun onnekas poikkeus. Minulla oli nimittäin keväällä vielä jäljellä äitiysloman rippeet ja päiväni koostuivat vaipparallista, imetyksistä ja pienen palleron elämän ihmettelystä. Mitään sitoumuksia ei ollut. Olin kuitenkin sopinut mammaloman päättyessä ohjaavani Keiteleen Kesäteatterin esityksen Eila, Rampe ja palvattu onni. Lähes kaikki teatterit ympäriltäni peruivat esityksensä, Keitele ei. Harjoitukset muuttuivat lähitapaamisista Skype-harjoituksiin. Mikään ei silti ollut varmaa. Harjoittelimme, analysoimme, tutkimme ja tuumailimme tekstiä, tiedostaen koko ajan vallitsevan tautitilanteen.

Ohjaajana pohdin vaihtoehtoa siirtää esitys syksyn tullen sisälle, jolloin käytössämme olisivat olleet valot. Sama teksti, sama tulkinta, mutta erilainen toteutus. Siis uusi, innostava mahdollisuus, mikäli kesän osalta joutuisimme laittamaan pillit pussiin. Keiteleen Kesäteatteri kuitenkin pohti ja puntaroi moneen kertaan joka kantilta ja varmisti turvatoimet. Esitys päätettiin toteuttaa ulkona. Ensi-iltaa siirrettiin parilla viikolla ja esityskausi supistui puoleen aiemmista vuosista. Kauniin Hietalan maisemiin pääsimme silti siirtymään kotisohvalta normaalia paljon myöhemmin, vasta toukokuun lopussa. Kiitos ahkeran ja aikaansaavan lavasteryhmän pääsimme hetimiten harjoittelemaan autenttisissa lavasteissa, eivätkä näyttelijät säästelleet vapaa-aikaansa. Tiukka treeniputki tuotti tulosta ja saimme aikaiseksi sujuvan ja sutjakkaan esityksen, joka tarjosi katsojille iloa, naurua, nautinnollisia musiikkihetkiä ja ajatuksia kotiin vietäväksi.

Kesällä 2020 olimme siis moninkertaisia onnistujia – hyvin toteutetun esityksen lisäksi saimme selkävoiton kiusaavasta koronasta, eikä sillä ollut asiaa Hietalan maisemiin. Eila, Rampe ja palvattu onni sai myönteistä palautetta katsojilta ja usein kuulimme kiitollisen huokauksen katsomosta: ”Ihanaa, että jossain esitetään ja päästään tänäkin kesänä teatteriin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *